HomeTanya yang tidak diketahui(ask)Bahasa yang paling banyak dituturkan di dunia

5 months ago (08.02.22) 65 Views

Bahasa yang paling banyak dituturkan di dunia

Pernahkah anda terfikir bahasa yang paling banyak digunakan di dunia? Walaupun pada masa ini terdapat lebih daripada 7,000 bahasa, hanya 23 bahasa meliputi lebih separuh daripada penduduk dunia.

Ini bukan hanya soal statistik: ia adalah fakta asas apabila merancang strategi pengembangan global. Sama ada untuk kegunaan kerja atau peribadi, pengetahuan tentang bahasa lain membuka ufuk baharu.

Bahasa yang paling banyak dituturkan di dunia

1. Bahasa Inggeris (1.132 juta penutur)

 • Penutur asli: 379 juta
 • Bukan penutur asli: 753 juta

Seperti bahasa Latin atau Yunani pada zaman dahulu, bahasa Inggeris ialah bahasa universal hari ini. Ia adalah bahasa lalai dalam perniagaan antarabangsa, pelancongan, teknologi, dsb.

Orang yang dwibahasa, berbahasa Sepanyol dan Inggeris, dapat memahami 1 daripada 3 orang yang menyambung ke Internet (Internet World Stats, 2019). Di samping itu, dia boleh mengakses 60% daripada semua yang diterbitkan di web (W3Techs, 2019).[FB2].

 

2. Mandarin (1.117 juta penutur)

 • Penutur asli: 918 juta
 • Bukan penutur asli: 199 juta

Apabila penutur asli dan bukan penutur asli ditambah bersama, bahasa Mandarin ialah bahasa kedua paling banyak dituturkan di dunia. Walau bagaimanapun, ia adalah yang pertama jika hanya penutur asli diambil kira.

Lihat juga :  Cara untuk mendapatkan tuisyen

Mandarin sebenarnya bukan bahasa, tetapi satu set dialek bahasa Cina. Hakikat yang menyatukan dialek ini di bawah satu nama ialah penuturnya boleh memahami antara satu sama lain.

Walaupun 20% daripada mereka yang menyambung ke Internet berbahasa Cina, lebih sedikit daripada 1% kandungan yang tersedia di web adalah dalam bahasa tersebut.

 

3. Hindi (615 juta penceramah)

 • Penutur asli: 341 juta
 • Bukan penutur asli: 274 juta

Hindi ialah, bersama-sama bahasa Inggeris, salah satu daripada 22 bahasa rasmi India, negara kedua paling ramai penduduk di dunia. Kepelbagaian linguistik di rantau ini (lebih daripada 1,600 bahasa wujud bersama) menjelaskan kadar tinggi penutur bukan asli yang menggunakannya sebagai lingua franca.

4. Bahasa Sepanyol (534 juta penutur)

 • Penutur asli: 460 juta
 • Bukan penutur asli: 74 juta

Ia adalah bahasa kedua paling banyak dituturkan di dunia dari segi bilangan penutur asli. Ia juga merupakan yang ketiga paling banyak digunakan di Internet.

Perluasan kolonialnya yang besar membawanya bukan sahaja ke Amerika tetapi juga ke Afrika dan Asia. Disebabkan penghijrahan, Amerika Syarikat adalah negara dengan bilangan penutur bahasa Sepanyol kedua terbesar di dunia.

 

5. Perancis (280 juta pembesar suara)

 • Penutur asli: 77 juta
 • Bukan penutur asli: 203 juta

Kolonialisme membolehkan Perancis tersebar ke seluruh dunia. Hari ini ia adalah bahasa rasmi 29 negara di benua yang berbeza.

Lihat juga :  Cara untuk mendapatkan tuisyen

Jika bahasa Inggeris adalah bahasa perniagaan, bahasa Perancis dianggap sebagai bahasa budaya. Kepentingannya yang sangat besar juga tercermin dalam fakta bahawa ia adalah bahasa dengan bilangan penutur bukan asli ketiga terbesar.

6. Bahasa Arab (274 juta penutur)

 • Penutur asli: 245 juta
 • Bukan penutur asli: 29 juta

Bahasa Arab adalah bahasa rasmi 26 negara. Disebabkan penyebaran wilayah ini, ia sebenarnya adalah koleksi dialek. Ia juga merupakan bahasa liturgi Islam.

Ia bukan sahaja bahasa yang menghargai warisan budaya besar dunia Arab, tetapi juga alat yang diperlukan untuk perniagaan di bahagian dunia ini.

 

7. Bengali (265 juta pembesar suara)

 • Penutur asli: 228 juta
 • Bukan penutur asli: 37 juta

Bengali ialah bahasa rasmi Bangladesh. Mungkin mengejutkan bahawa bahasa yang dituturkan di wilayah yang sekecil itu akan muncul dalam senarai bahasa yang paling banyak digunakan di dunia. Namun, hakikatnya dijelaskan oleh kepadatan penduduk di wilayah tersebut. Ia juga dituturkan di bahagian India dan Burma.

 

8. Rusia (258 juta pembesar suara)

 • Penutur asli: 154 juta
 • Bukan penutur asli: 104 juta

Kurang mengejutkan ialah kemasukan bahasa Rusia antara bahasa yang paling banyak digunakan di dunia jika kita mempertimbangkan perluasan wilayahnya. Ia adalah bahasa rasmi empat negara tetapi juga dituturkan di semua negara yang merupakan sebahagian daripada bekas Kesatuan Soviet. Ia adalah bahasa dengan bilangan penutur asli terbesar di Eropah.

Lihat juga :  Cara untuk mendapatkan tuisyen

 

9. Portugis (234 juta penutur)

 • Penutur asli: 221 juta
 • Bukan penutur asli: 13 juta

Portugis adalah satu lagi bahasa yang berkembang semasa zaman penjajahan Eropah. Hari ini ia adalah bahasa rasmi 9 negara yang dibahagikan antara Eropah, Amerika, Afrika dan Asia. Eksponen terbesar dari segi perluasan wilayah dan bilangan pembesar suara ialah Brazil. Ia juga merupakan bahasa yang paling banyak digunakan di hemisfera selatan.

 

10. Indonesia (198 juta penceramah)

 • Penutur asli: 43 juta
 • Bukan penutur asli: 155 juta

Ia adalah bahasa rasmi Indonesia, negara keempat paling ramai penduduk di dunia. Ia unik kerana ia bukan bahasa ibunda kebanyakan penuturnya. Oleh itu, ia adalah bahasa kedua yang diperlukan untuk persefahaman bersama di negara yang mempunyai lebih daripada 200 bahasa.


Post Category: Tanya yang tidak diketahui(ask) Added by

About 6

author

This user may not interusted to share anything with others

Related Posts

Leave a Reply