HomeGaya hidup (Lifestyle)Cara membuat pelindung matahari rambut

4 months ago (27.02.22) 74 Views

Cara membuat pelindung matahari rambut

Dia bangun pada pagi musim sejuk dan membuka pintu. Anjungnya berkilauan di bawah sinar matahari. Tak salah kita sapu sunscreen pada muka sebelum keluar rumah. Tetapi saya tidak ingat untuk rambut! Walaupun pelindung matahari penting untuk muka, ia juga penting untuk rambut. Jika tidak, anda perlu melupakan fesyen rambut dan memakai selendang di kepala anda atau mengekalkan rambut anda diikat. Supaya sebahagian kecil bersentuhan dengan sinaran ultraungu matahari! Jika tidak, anda perlu menjauhkan kaki anda dari rumah hanya apabila matahari terbenam. Jika tidak rambut akan rosak oleh panas matahari, ia akan menjadi kasar, ia akan patah, normal akan hilang.

Cara membuat pelindung matahari rambut

Terdapat dua jenis pelindung matahari muka. Satu jenis melindungi daripada kesan berbahaya sinaran ultraungu panjang gelombang tinggi (UVA). Satu lagi jenis pelindung matahari berfungsi melawan sinar ultraungu gelombang pendek (UVB). Pelindung matahari kulit digunakan dengan nasihat pakar dermatologi. Sebaliknya, SPF (Faktor Perlindungan Matahari) akan digunakan untuk rambut. Ia melindungi rambut daripada semua jenis kesan berbahaya.

Bila, siapa yang memerlukan lebih

Kerosakan matahari boleh menyebabkan keguguran rambut. Walau bagaimanapun, tidak akan ada penyakit kompleks dari rambut yang terbakar matahari. Seperti yang boleh berlaku dengan kulit. Ia boleh berkisar dari ultraviolet hingga kanser kulit. Tidak ada ketakutan sedemikian dalam kes rambut. Jadi walaupun anda tidak keterlaluan dengan pelindung matahari rambut.

Lihat juga :  Bagaimana untuk melakukan 'Kitten Eye'

Pada asasnya terdapat dua jenis pelindung matahari yang tersedia untuk rambut. Serum rambut dan penyembur rambut. Orang yang menggunakan pewarna rambut atau inai memerlukan lebih banyak pelindung matahari pada rambut mereka. Mana-mana warna adalah sejenis pigmen tiruan. Ia mewarnakan rambut kita dalam warna lain. Pigmen sedemikian cepat rosak di bawah terik matahari. Akibatnya, pelindung matahari adalah penting untuk rambut berwarna.

Anda tidak boleh menggunakan pelindung matahari pada rambut anda dengan kerap. Walau bagaimanapun, jika anda berjalan-jalan di tepi laut, maka anda mesti menggunakan pelindung matahari rambut. Kerana matahari pantai lebih keras daripada matahari biasa. Ia akan merosakkan rambut anda!

membuat pelindung matahari rambut

Pemulihan Rumah untuk Pelindung Matahari Rambut

Ambil secawan air dalam botol muka yang disembur. Satu sudu gel aloe vera, satu sudu teh garam laut (garam ini dibuat dengan penyejatan air laut. Ia boleh didapati di pasaran. Garam berbutir mempunyai kepekatan yang lebih tinggi daripada garam biasa. Masa digunakan. Garam ini digunakan untuk meningkatkan rasa. makanan atau serbet), tuangkan satu sudu teh minyak kelapa dan satu sudu madu. Goncang dengan baik. Sembur campuran ini pada rambut anda sekali sebelum duduk di bawah sinar matahari atau keluar.

Pelindung matahari rambut juga boleh dibuat dengan kulit lemon dan minyak kelapa. Dalam mesin pengadun, buat adunan dengan dua cawan air, satu kulit limau dan satu sudu minyak kelapa. Isi botol semburan. Kelapa boleh membeku pada musim sejuk. Oleh itu, anda perlu mencelupkannya ke dalam air panas selama satu minit sebelum digunakan. Anda boleh sapukan adunan ini pada rambut seperti menyapu serum selepas bersyampu sebelum keluar rumah. Selain daripada ini, jika anda membuat sedikit kajian di pasaran, anda akan mendapati pelindung matahari rambut. Jika perlu, anda boleh berbincang dengan pakar rambut.

Lihat juga :  Solekan mata

Minyak kelapa dan gel aloe vera bagus untuk rambut. Ini mencipta salutan yang berbeza pada rambut. Ia tidak membenarkan sinaran berbahaya matahari bersentuhan langsung dengan rambut. Anda boleh sapukan minyak atau gel pada rambut anda dan sapukan pelindung matahari di atas bumbung atau di beranda. Tetapi anda tidak boleh keluar dengan minyak dan gel.


Post Category: Gaya hidup (Lifestyle) Added by

About 6

author

This user may not interusted to share anything with others

Related Posts

Leave a Reply