HomeGaya hidup (Lifestyle)Solekan mata

5 months ago (06.03.22) 80 Views

Solekan mata

Besar dengan kecil, tidak terhingga dengan had, pembebasan dengan cinta. Setiap kali saya melihat cahaya cinta, saya melihatnya di mana mata bertemu, tidak ada batasan dalam batas – Rabindranath Tagore telah menjelaskan dalam tulisannya bahawa mata adalah cermin minda. Dalam cermin itu, perasaan orang yang disayangi berulang kali ditangkap. Kelopak mata adalah sebahagian daripada cermin minda. Kesihatan dan kecantikan kelopak kelihatan terikat pada meja yang sama.

Sekarang ramai yang menanam kelopak kekal. Dalam kes itu sekali lagi isu penjagaan mesti diingat. Malah mereka yang terbiasa dengan kelopak sementara tiruan tidak boleh tinggal selepas 10-12 jam berturut-turut. Pakar kecantikan Afroza Parveen berkata bahawa tidak betul memakai kelopak sementara lebih daripada lima jam.

Solekan mata

Ramai orang berpendapat bahawa gam kelopak tiruan sangat berbahaya tetapi pakar tidak fikir begitu. Kerana, ia dibuat untuk mata, tetapi had masanya agak besar.

Bagi yang kulitnya hijau, nasihat Afroza Parveen sapukan maskara hitam. Jika warna kulit cerah, warna coklat boleh digunakan. Peranan pembayang mata dan kajal dalam menghias kelopak adalah banyak. Jika anda menggunakan Kajal dengan tebal sebelum memakai maskara, solekan mata akan berubah. Walaupun anda campurkan pembayang mata dengan Kajal, ia akan kelihatan baik.

Padanan warna

Kelopak mata perlu dibersihkan dengan teliti sebelum menggunakan maskara. Mula-mula keringkan sedikit menggunakan cat coklat. Apabila ia kering, sapukan warna hitam, anda akan melihat bahawa kelopak telah menjadi luar biasa. Mata akan kelihatan lebih besar.

Lihat juga :  Bagaimana untuk melakukan 'Kitten Eye'

Kecil mata dah besar

Pakar kecantikan Afroza Parveen berkata bahawa terdapat beberapa peraturan untuk memberi maskara untuk menjadikan mata kecil kelihatan lebih besar. Mascara boleh melengkung tanpa memanjang, ia akan menjadikan mata kecil kelihatan lebih besar. Jika anda mahu, anda boleh menggulungnya. Sekiranya pengeriting boleh dipanaskan sedikit, maka hiasan kelopak akan bertahan lama.

Kelopak yang berkilauan

Jika anda ingin menghiasi diri anda dengan rupa yang bergaya, maskara glitter boleh digunakan pada kelopak.

Beberapa cadangan

Jeli petroleum hendaklah digunakan selepas mengeluarkan kelopak tiruan.

Berus maskara hendaklah dibersihkan sekali-sekala.

Semasa mandi, kelopak hendaklah dibersihkan dengan lembut dengan syampu bayi dengan jari.

Kelopaknya tidak boleh digosok terlalu banyak, ia akan menyebabkan kelopaknya gugur. Susunan kelopak akan hilang.

Campurkan minyak zaitun dengan minyak kastor sebelum tidur pada waktu malam, anda akan melihat bahawa kelopak akan menjadi tebal dalam masa dua minggu.

Jika kelopak jatuh atau kelopak menjadi kasar, anda boleh sapukan jeli petroleum pada waktu malam.


Post Category: Gaya hidup (Lifestyle) Added by

About 6

author

This user may not interusted to share anything with others

Related Posts

Leave a Reply